Tietoa rugbysta

Rugby on saanut alkunsa Englannissa 1820-luvulla. Lajissa pelaa vastakkain kaksi 15 pelaajan joukkuetta. Pelin tavoitteena on joko palloa kantamalla, syöttämällä tai potkaisemalla edetä vastustajan maalialueelle ja tehdä maali eli try. Pelissä esiintyy yleensä myös seuraavia erikoistilanteita: vapaa- ja rangaistuspotkuja, rajaheittoja, rykelmäaloituksia ja kasoja.

Maali tehdään painamalla pallo maahan vastustajan maalialueella. Maalialue on koko kentänlevyinen. Trysta joukkue saa 5 pistettä, jonka jälkeen joukkue saa lisäpistepotkun eli conversion. Conversiossa palloa yritetään potkaista maalipylväiden väliin poikkipuun yläpuolelle. Onnistuneesta potkusta joukkue saa 2 lisäpistettä. Kesken ottelun pelaaja voi yrittää tehdä myös potkumaalin (drop goal). Tässä drop kickiksi kutsutussa potkussa pallo potkaistaan puolivolleysta (pallo osuu nurmeen ennen potkua) maalipylväiden väliin poikkipuun yläpuolelle. Drop goalista joukkue saa 3 pistettä. Myös rangaistuspotkusta tehty maali on kolmen pisteen arvoinen. Peliaika on 2 x 40 minuuttia.

Rugbyssä syöttäminen on sallittua vain taaksepäin tai sivulle. Palloa voi syöttää myös potkaisemalla eteenpäin joko itselle tai joukkuekaverille, joka potkun lähtiessä on sijoittunut pallon taakse. Jos pelaaja syöttää pallon eteenpäin tuomitaan tästä vastustajan eduksi scrum eli rykelmäaloitus. Scrumissa 8 pelaajaa kummastakin joukkueesta työntää toista joukkuetta saadakseen keskelle heitetyn pallon oman joukkueen hallintaan. Jos pallo putoaa kiinniotettaessa eteenpäin, tulkitaan se myös eteenpäin syötöksi.

Rugby on kontaktilaji, jossa on tarkoitus saada pallo pelattavaksi omalle joukkueelle taklaamalla tai riistämällä se käsistä. Sallitut taklaukset suoritetaan ottamalla kahdella kädellä kiinni vastustajan ympäriltä hartialinjan alapuolelta ja kaatamalla maahan. Vain pallollisen pelaajan taklaaminen on sallittua. Myös vaatteista repiminen on mahdollista. Pelaaja ei voi osallistua peliin maassa ollessaan, vaan molempien polvien on oltava irti maasta kahdella jalalla seisten. Poikkeuksena taklattu pelaaja saa pelata palloa niin kauan kuin taklauksen liike on jatkuvaa. Mikäli vähintään yksi pelaaja kummastakin joukkueesta on kontaktitilanteessa pallon välittömässä läheisyydessä muodostuu ruck eli kasa. Ruckissa  joukkueet saavat tavoitella palloa vain kohtisuoraan oman joukkueensa puolelta. Ruckiin voi osallistua tarvittaessa useita pelaajia molemmista joukkueista. Yleensä ruckin voittaneen joukkueen pelinrakentaja ottaa pallon takaisin peliin ruckista.

Rugbypallo on soikea ja sen päällinen on ommeltu yhteen neljästä paneelista. Sallittuja varusteita ovat IRB:n hyväksymät hartiasuoja, alasuoja, säärisuoja, hammassuojat sekä rugbyyn tarkoitettu kypärä. Pelivaatteiden tulee olla kestävät ja niiden tulee kestää repimistä. Pelikengiksi käyvät rugbykengät tai jalkapallo nappikset, joiden nappulan maksimikoko on 18mm.

Rugbystä on olemassa kaksi erilaisiin sääntöihin perustuvaa versiota Rugby Union ja Rugby League. Suomessa pelataan pääasiassa Rugby Union -säännöillä.