Press "Enter" to skip to content

Jalkapallo

Kautta Suomen historian, joukkuelajit kuten jalkapallo, pesäpallo, ja uusimpana tulokkaana rugby, ovat olleet hyvin suosittuja varsinkin miesten keskuudessa. Ulkona pelattavien lajien, kuten jalkapallon sesonkia ovat rajoittaneet lumiset talvet, ja kylmyyden kohotessa useat siirtyvät joko sisälajien, kuten sählyn seuraan. Myös jäällä pelattavat talvilajit jääkiekon johdolla ovat olleet suosittuja vuosikaudet. Kesälajeista kuumimpia tunteita herättävä on jalkapallo, jota Suomessa on pelattu vaihtelevalla menestyksellä

Jalkapallo on joukkueurheilulaji, jossa kaksi joukkuetta pelaa toisiaan vastaan ruohokentällä, tavoitteenaan saada pyöreä pallo potkimalla vastustajan maalin sisälle. Joukkueet koostuvat yhdestätoista pelaajasta, joista yksi toimii vahtina joukkueensa maalilla. Kansainvälisesti jalkapalloa ja sen sääntöjä valvoo FIFA -järjestö, joka myös järjestää jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut neljän vuoden välein. Jalkapalloa pelaa maailmanlaajuisesti 250 miljoonaa rekisteröityä pelaajaa yli 200 maassa, tämä tekee siitä maailman levinneimmän ja suosituimman urheilulajin. Jalkapallo on suhteellisen helppo ja halpa harrastus aloittaa, ja riisutuimmassa muodossaan lapset tarvitsevat siihen vain pyöreän esineen, ja suhteellisen tasaisen pelialueen. Tämä, yhdessä lajiliittojen koulutusohjelmien kanssa, on auttanut eri yhteiskuntaluokista lähtöisin olevien nuorten pääsyä pelin eliitti ohjelmiin.

Suomen jalkapallon historia

Suomen jalkapallo historian juuret ulottuvat aina 1800-luvun lopulle, jolloin laji saapui Suomeen Euroopasta merimiesten mukana. Myös usea ulkomailla asunut Suomalainen oli ihastunut lajiin, ja säilytti innostuksen kotimaahan palatessaan. Ensimmäisiä jalkapallon harrastajia olivat koululaiset ja opiskelijat suuremmissa kaupungeissa, kuten Turussa, Viipurissa, Sortavalassa ha Vaasassa. Helsinkiin laji levisi 1900-luvun alkuvuosina, ja ensimmäinen oppilaitosten välinen jalkapalloturnaus pelattiin 1906 kuuden Turkulaisen ja Helsinkiläisen koulun välillä. Suomen Palloliitto sai alkunsa vuotta myöhemmin 1907, ja ensimmäiset Suomen mestaruus kisat pelattiin vuonna 1908. Palloliiton perustavia jäsenseuroja olivat Helsinkiläiset Unitas, Stjernan ja Polyteknikkojen urheiluseura, Viipurilainen Hockeyklubb, Turun Jalkapalloseura ja Åbo Idrottsvänner, sekä Kokkolalainen Idrottens Vänner. Ensimmäiseksi Suomen mestariksi kruunattiin Helsinkiläinen Unitas. Alkuvuosina jalkapallo harrastus oli lähinnä kaupunkilaisten hupia, sillä lajiin tarvittavia nurmikenttiä ei juuri löytynyt maaseudulta. Suomen ensimmäinen tarkoituksenmukainen ruohokenttä valmistui Helsinkiin 1915.

Suomi sai oman maajoukkueensa 1911, ollessaan vielä Venäjän vallan alaisuudessa, ja joukkue otti osaa myös Tukholman olympialaisiin 1912. Suomi sijoittui kisoissa neljänneksi, ja joukkueen jäsenet palkittiin raitiovaunulipuilla ja kokonaisen kruunun päivärahalla. Hyvällä menestyksellä alkanut jalkapallo kulttuuri alkoi hiipua maassamme 1920-luvun jälkeen, ja näinä päivinä Suomi menestyy maailmanmestaruustasolla huonosti muihin pohjoismaihin verrattuna. Nykyään Suomen Palloliiton alaisuudessa toimiviin  930 jäsenseuraan, -piiriin, ja -yhteisöön kuulu jopa 131 000 jäsentä, ja Suomen Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan jopa 500 000 suomalaista harrastaa jalkapalloa vapaa-ajallaan. Suomen Palloliitto hallinnoi jalkapallon sarja- ja cup toiminnan lisäksi futsal toimintaa maassamme. Futsal on jalkapallon tyyppinen laji, jota pelataan sisätiloissa. Palloseuran perustamisaikoina sen hallinnon piiriin kuului myös jääpallo, mutta tämä laji siirtyi oman liittonsa alaisuuteen 1972.

Suomen Palloliitto

Palloliiton jäseninä on 12 piiriä jotka sijoittuvat ympäri Suomea, ja vastaavat palloilu toiminnasta omilla alueillaan. Palloliitto vastaa sekä suomalaisen jalkapallon kilpailu, maajoukkue että seura toiminnasta. Lisäksi liitto järjestää ja valvoo valmentajien koulutustoimintaa. Seuratoiminnan perusideana on jalkapalloharrastuksen levittäminen ja edistäminen Suomessa, ja lasten jalkapalloharrastusten kustannusten hillitseminen, jotta lajin pariin saataisiin mahdollisimman kattava määrä nuorisoa eri varallisuus luokista.

Jalkapallon Suomen miesten maajoukkue on nimeltään Huuhkajat, ja naisten Helmarit. Lisäksi EM- ja MM -kisoissa pelaavat U21 -joukkue, sekä tyttöjen ja poikien joukkueet. Nämä joukkueet muodostuvat useissa eri joukkueissa maatasolla pelaavista pelaajista jotka edustavat Suomea kansainvälisellä tasolla. Suomi on osallistunut maailmanmestaruus kisoihin yhteensä 19 kertaa, ja maamme korkeimmat saavutukset kansainvälisissä kisoissa ovat olleet neljäs sija vuoden 1912 olympialaisissa, Pohjoismaiden mestaruus vuonna 2000. FIFA-rankingissa Suomi sijoittui 33. vuonna 2007.