Kamppailulajien maailma on todella laaja

Kamppailulajien maailma on todella laaja

Kamppailulajit harrastuksena sopivat kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Hyviä syitä kamppailulajien pariin hakeutumiseen on paljon. Treenit ovat yleensä hyvin fyysisiä, ja kunto lähteekin kasvamaan hyvin nopeasti. Myös lihaskunto paranee, sillä se on iso osa harjoituksia. Kropan liikkuvuus, tasapaino ja hallintaa kehittyy harjoittelun myötä. Asennot ja korkeat potkut voivat aluksi tuntua hankalilta, mutta ahkeran harjoittelun ja venyttelyn avulla kehon ulottuvuus astuu uudelle tasolle. Kamppailulajiharrastuksen aloitus voi olla varsinkin nuorelle oiva keino kehittää myös itsehillintää ja mielen tasapainoa. Mielen ja kehon yhteys on useassa lajisuuntauksessa korostetussa asemassa. Kamppailulajeissa treenikavereita, valmentajaa ja vastustajaa kunnioitetaan aina. Tämä luo hyvän pohjan myös salin ulkopuoliseen elämään. Harrastus antaa nuorelle rohkeutta ja itseluottamusta.

Kamppailulajien maailma on todella laaja

Tietenkin plussaa on myös itsepuolustustaitojen oppiminen. On järkevää muistaa aina, että paras keino selviytyä vaarallisista tilanteista on välttää niitä. Kuitenkin jos joudut kohtaamaan uhkatilanteita, kamppailulajien tuntemus voi antaa sinulle pienen etumatkan. Lajeja ja niiden eri muunnoksia löytyy lukemattomat määrät. Lajit jakautuvat karkeasti kolmeen eri ryhmään: taistelulajit, itsepuolustuslajit ja kamppailulajit. Jokaisen lajin pohjana on oman kehon käyttäminen fyysiseen puolustautumiseen tai hyökkäykseen.

Taistelulajit perustuvat sodankäyntiin

Kaikkein vanhimmat lajit ja syvimmälle ulottuvat juuret löytyvät taistelulajeista. Ne ovat syntyneet satoja vuosia sitten tarkoituksenaan vihollisen vakava vahingoittaminen. Sodassa pyrkimys oli usein jopa tappaminen. Tästä syystä lajeihin kuuluu kehon liikkeiden lisäksi myös erilaisia miekka- ja keihästekniikoita. Eri maiden poliisivoimat ja armeijat opettavat tänä päivänäkin joukoilleen taistelulajeja erilaisten tilanteiden kohtaamiseen. Suurin osa nykyään tunnetuista lajeista on jalostunut jostain taistelulajien muodosta. Tunnetuimpia taistelulajeja ovat esimerkiksi jujutsu, ninjutsu, kung fu ja karate. Jujutsu on luotu alunperin maassa tapahtuvaa kamppailua varten. Sen tärkeimmät tekniikat ovatkin heittoja, alasvientejä, nivellukkoja ja kuristuksia.

Kung fu on maailmalla tunnettu erityisesti legendaarisen Bruce Leen lajina. Sen lyönnit ja potkut pyritään kohdistamaan hiuksentarkasti anatomisesti oikeisiin pisteisiin. Näin iskujen vaikutus on mahdollisimman suuri ja hyökkäys mahdollisimman tehokas. Karatessa voimaa haetaan lantion tehokkaalla käytöllä ja jalkojen oikeanlaisilla asennoilla. Se keskittyy pääasiallisesti lyönteihin ja potkuihin. Karatelle tyypillistä on iskun voimien keskittäminen iskun loppuvaiheeseen, missä käytetään apuna myös ääntä ja hengitystekniikkaa.  

Itsepuolustuslajit turvaavat kehon koskemattomuutta

Itsepuolustuslajit ovat hieman vähemmän agressiivisia taistelulajeihin verrattuna. Niiden pääasiallinen tarkoitus ei ole hyökkäys, vaan oman fyysisen koskemattomuuden puolustaminen. Vaikka lajit ovatkin suuntautuneet enemmän puolustukseen, niiden avulla voidaan vaurioittaa vakavastikin hyökkääjää. Pehmeimmillään tekniikat voivat olla vain torjuntoja. Tyypillisä esimerkkejä ovat esimerkiksi jeet kune do, aikido, hapkido, krav maga ja niiden pohjalle syntyneet lukuisat erilaiset lajimuodot.

Itsepuolustuslajit turvaavat kehon koskemattomuutta
Itsepuolustuslajit turvaavat kehon koskemattomuutta

Itsepuolustuslajeille on tyypillistä vastustajan liikkeen voiman hyödyntäminen omaan suoritettavaan tekniikkaan. Liikkeissä pyritään rentouteen ja mahdollisimman vähäiseen voimankäyttöön. Lajien perimmäinen tehtävä on eliminoida vaaratilanne, joten lajeille tyypillistä on iskeä mihin tahansa kehon haavoittuvaan kohtaan. Ensimmäinen askel on poistaa välitön vaara, ja sen jälkeen estetään tulevat hyökkäykset.

Kamppailulajeissa kilpailu on olennainen osa

Kamppailulajit ovat suurimman näkyvyyden saavuttavia, sillä niissä kilpailu on olennainen osa harrastamista. Lajien tekniikat ja säännöt on luotu rakentaen mielekäs ympäristö kehään nousua ajatellen. Taitavat kamppailulajien harrastajat voivat soveltaa tekniikoita myös itsepuolustukseen. Etenkin kamppailulajeja harrastavien treeneihin kuuluvat todella tehokkaat fyysisen kunnon harjoitukset, sillä kehässä vietettävät minuutit ovat pitkiä ja kuluttavia. Suosittuja kamppailulajeja ovat esimerkiksi taekwondo, muay thai, potkunyrkkeily, judo, lukkopaini ja brasilialainen ju-jutsu. Yksi uusimmista tulokkaista kamppailulajien perheessä on vapaaottelu, eli MMA, joka yhdistelee tekniikoita useista eri kamppailulajeista. Kamppailulajiesta judo ja taekwondo on otettu mukaan myös olympialaisiin.