Press "Enter" to skip to content

Kokovartalo kontakti lajit

Suomen suosituin talviurheilulaji, jääkiekko, on usein täysi kontaktia vaativaa, joten ei ole yllätys että tännekin on jo levinnyt Englannista kotoisin oleva rugby. Rugby tunnetaan kovista taklauksistaan ja näyttävästä pelistä, mutta miten se eroaa  muista samantyyppisistä pallo lajeista. Vaikka rugby onkin maailmalla suosituin laji, ei sen serkkuja, amerikkalaista jalkapalloa, gaelilaista jalkapalloa tai aussi säännöillä pelattavaa peliä tule unohtaa.

Se aito ja alkuperäinen irkku jalkapallo

Irlannissa on pelattu jalkapallon tyyppisiä pelejä sitten aikojen alku hämärästä, ensimmäinen kirjallinen viittaus on vuodelta 1308, joten on toden näköistä että laji kehittyi sivuttain rugbyn kanssa, ennemmin kuin siitä seurauksena. GAA järjesti säännöt ja organisaation lajille 1887, ja alkoi promota perinteisiä Irlantilaisia lajeja Englantilaisten vastaavien tilalle.  Gaelilainen jalkapallo syntyi samoihin aikoihin rugbyn kanssa ja näyttävin ero pelien välillä on maalin muoto. Irlannissa palloa yritetään saada H:n muotoiseen maaliin, jonka alaosaan tehdystä maalista saadaan kolme pistettä, kun taas riman yli menneestä tulee vain yksi piste.  Pallo jolla peliä pelataan eroaa muodoltaan Englannin ja Amerikan kavereistaan, ja on muodoltaan lähempänä pyöreätä jalkapalloa. Irkku jalkapallon hallinta puoli on nimeltään GAA, eli Gaelic Athletic Association, ja se hallinnoi myös muita Irlantilaisia lajeja kuten hurling peliä. Gaelilainen jalkapallo on yksi viimeisistä täysin harrastajapohjaisista urheilulajeista maailmanlaajuisesti. GAA valvoo että pelaajat, valmentajat eivätkä managerit saa työstään palkkiota.  Vuoden kohokohta pelille on All-Ireland Senior Championship –tapahtuma joka järjestetään vuosittain Dublinissa. GAAn alaisuudessa peli on vain miehille tarkoitettu urheilulaji, naisille tarkoitettua lajia valvoo Ladies Gaelic Football Association.

Se aito ja alkuperäinen irkku jalkapallo

Muun maailman taklaukset

Amerikkalaisen ja kanadalaisen jalkapallon juuret ovat englantilaisessa rugbyssä ja jalkapallossa. Alun perin käytettiin englannista peräisin olevia sääntöjä, ja ensimmäinen ottelu käytiin 1869 Princetonin ja Rutgersin välillä. Peli levisi kulovalkean tavoin yliopistoissa, kunnes 1873 suurempien yliopistojen edustajat tapasivat New Yorkissa ja perustivat yhdistyksen pelille. Lopulta peli erosi englantilaisesta serkustaan 1800-luvun lopulla Yales yliopistossa opiskelleen Walter Campin ehdottamien sääntöjen muutosten myötä, Camp on sittemmin nimetty amerikkalaisen jalkapallon isäksi. Nykyään pelin säännöt ja pelaajien ulkomuoto eroavat englantilaisesta rugbystä suuresti. Peli on suurta bisnestä, ja NFL, National Football League kansainvälisesti tunnettu taho. Kerran vuodessa tapahtuva Super Bowl -ottelu kiinnittää suurimman osan kansalaisista television ääreen, ja lajin ympärillä pyörii miljardi bisnes. Australia Rules jalkapallo on nopea ja näyttävä peli. Vaikka joidenkin lähteiden mukaan Australialaisella jalkapallolla sanotaan olevan juuret Gaelilaisessa jalkapallossa, on toden näköisempää että ne juontavat rugbyä edeltäneisiin englantilaisiin jalkapallo peleihin. Ensimmäiset aussi rules pelit pelattiin Melbournissa yksityiskouluissa 1858-luvulla, ja alun perin pelin tarkoitus oli pitää kriketin pelaajat pelikunnossa talven ajan. Pelikentällä on 18 pelaajaa per joukkue, ja pallo muistuttaa muodoltaan enemmän rugby palloa. Peliä hallitsee AFL, Australian Football League. Toisin kuin edellä mainituissa peleissä, aussi jalkapallon kenttä on ovaalin muotoinen, ja kriketti kenttiä käytetään usein tarkoitukseen Australiassa. Pelaajilla ei ole myöskään vaadittuja pelin aloitus paikkoja, vaan he voivat olla missä tahansa kentän kohdalla pelin alkaessa. Palloa voi kuljettaa lähes millä tapaa vaan paitsi heittämällä. Australialainen jalkapallo on äärettömän suosittua naisten keskuudessa.

Viimeisenä on mainittava ei niin usein kontakti peliksi välttämättä ajateltu vesipallo. Peliä pelataan uima-altaassa, ja se on ollut Olympialaislaji vuodesta 1908 lähtien. Peliin kuuluu kovia taklauksia, ja sääntöjen valvomista vaikeuttaa se että pinnan alla tapahtuvia potkuja ja nipistyksiä on hankala nähdä. Varhaisempia pelin muotoja pelattiin 1800-luvulla englannissa ja Skotlannissa, jossa se oli miehisen voiman ja kestävyyden osoitus peli, ja se on aina tunnettu hieman väkivaltaisena pelinä. Kuhunkin joukkueeseen kuuluu seitsemän pelaajaa, ja peliä pelataan pyöreällä keltaisella pallolla.