Press "Enter" to skip to content

Kunnolla kuntoon – Osa 1

Kunto ja peruskunto käsitteinä jakautuvat useisiin osa-alueisiin, joista osa saattaa olla hyvässäkin kunnossa samaan aikaan kun toiset niistä vaativat lisähuomiota. Ihmisen, kuten eläintenkin kehot on tarkoitettu liikkumaan. Nykyajan toimistoammatit tarkoittavat että meidän täytyy usein lisätä tarvittava liikunta harrastusten kautta elämäämme. Usea löytää kunnonkohottamiselle useammin esteitä äärettömän helposti. Työ- ja perheaikataulut ovat liian kiireisiä, kuntosalit liian kalliita ja niiden käyttäjät liian ammattimaisia. Hyvä peruskunto on kuitenkin kaikille tärkeä, ja sen ylläpitäminen nuorena vaikuttaa elämään pitkälle vanhuusvuosiin. Kunnon kohotuksen voi myös aloitta pienillä teoilla ilman sen suurempaa budjettia.

Sydän- ja hengityselinten peruskunto tarkoittaa elinten kykyä työskennellä hyvällä teholla pitkän aikaa. Kunto tällä alueella voi kohottaa aerobisilla harjoituksilla, kuten juoksulla, uinnilla, pyöräilyllä tai tanssilla. Hyvä peruskunto auttaa immuuni suojan korkeana pysymisessä, ja sydän lihaksena kestää elämää paremmin, jos se on harjoitettu ajoissa hyvään kuntoon.

Lihaskunto jakautuu lihasvoimaan ja -kestävyyteen. Kestävyys tarkoittaa lihasten kykyä suorittaa liikettä pitkillä toistoilla, ja sitä voi korottaa pienillä painoilla, tai ilman painoja tehtävillä harjoituksilla, kuten punnerruksilla, vatsalihas liikkeillä, dipeillä ja kyykyillä. Lihasvoimaa taas kasvatetaan painojen kanssa, ja tällä tarkoitetaan lihasten kykyä liikuttaa suhteellisen korkeita painoja kontrolloidusti. Lihasvoimaa voi kasvattaa painoja nostamalla, ja pitämällä huolta että painojen koko pysyy tarpeeksi korkeana jotta siitä on hyötyä. Lihasten notkeus on myös peruskunnon kannalta tärkeää. Tällä tarkoitetaan lihasten kykyä liikkua täydellä liikealueella, sekä lihasten kykyä venyä ja rentoutua. Venyvyys on tärkeää lihasten käyttökyvyn kannalta, ja venyttely estää harjoittelun jälkeisiä lihaskipuja.

Peruskuntoon vaikuttaa myös kehon rasva prosentti. Rasvaprosentilla tarkoitetaan kehon varastoiman rasvan osuutta koko kehon painosta, ja sen testaamiseen on useita tapoja. Rasvaprosentin mittaaminen kertoo enemmän peruskunnosta kuin pelkän painon mittaaminen, sillä on mahdollista olla laiha korkealla rasvaprosentilla, ja toisaalta taas lihasmassa painaa rasvaa enemmän. Rasvaprosentin vähentäminen onnistuu liikuntaa lisäämällä ja ruokavaliota muuttamalla.

Hyvän kunnon hyödyt

Hyvä peruskunto auttaa päivittäisessä jaksamisessa ja energiatason ylläpidossa. Rasvaprosentin pienetessä lihakset ja nivelet vahvistuvat, ja yleinen fyysinen hyvinvointi kasvaa.  Fyysisen olotilan lisäksi kuntoilu auttaa usein myös henkiseen hyvinvointiin. Vartalon muovautuessa voimakkaammaksi, henkilön itsetunto kohoaa usein, ja fyysisen aktiviteetin myötä luontainen endorfiini kanta nousee, lisäten hyvän olon tunnetta. Fyysiset aktiviteetit auttavat myös stressin sietokyvyn kanssa, ja urheilunparissa tavatut vertaisryhmät usein vähentävät yksinäisyyden tunnetta. Usein urheilun lisääntyessä henkilöiden alkoholin, tupakan ja sokerin käyttö myös vähenee, ja tällä on lisääntyneitä terveysvaikutuksia.

Painon pudotus perustuu siihen että henkilön jokapäiväiseen elämään, ja siihen lisättyyn liikkumiseen, kuluu enemmän kaloreita kuin mitä päivänaikana tulee syötyä ja juotua. Kaloreiden kuluminen liikunnan aikana riippuu sen tehosta ja ajasta. Laihduttajan kannattaa myös miettiä millä sykealueella hän harjoittaa liikuntaa, kohtuullisen korkean sykkeen aikana lihassolut käyttävät luotettavimmin rasvakudokseen varastoituja rasvahappoyhdisteitä ravinnokseen. Oma alkukunto ja ruumiinpaino kannattaa ottaa myös huomioon, painavampi ihminen kuluttaa liikkuessaan enemmän kaloreita kuin kevyt, mutta heidän nivelensä ja jänteensä rasittuvat enemmän. Kaloreita saa poltettua suuremman määrän lajeissa jotka aktivoivat kehon suuret lihakset, kuten juoksu ja uinti.

Yleiskuntoon vaikuttaa myös ruokavalio. Kunnonkohotusta aloittelevan kannattaa vähentää alkoholinkäyttöä, ja vaihtaa ruokavalio vähärasvaiseen ja -sokeriseen. Pikaiset painonpudotukset eivät ole monelle sopivia, ja niitä kannattaa harkita vain lääkärin suosituksella ja valvonnassa. Urheilun lisääntyessä kannatta pitää huolta että ruokavaliosta saa tarpeeksi lihaksia kasvattavia ravintoaineita, kuten proteiinia. Vaikka kasvipitoinen ruokavalio on usein painon pudotuksen kannalta hyödyllinen, kasviruokavalioon kannattaa siirtyä tiedostaen sen mahdolliset puutteet ja korvata näitä puutteita vitamiini valmisteilla.