Press "Enter" to skip to content

Kunnolla kuntoon – Osa 2

Mieti myös millä voit kannustaa itseäsi liikkumaan enemmän. Lajin valitsemisen voit tehdä helpommaksi kysymällä itseltäsi muutaman kysymyksen. Minkä tähden haluat kuntoilla? Onko syy enemmän painon pudotus, uusien ystävien hankinta, voiman kasvatus vai yleinen hyvä olo. Nautinko kuntoilusta eniten yksin, ryhmässä vai osana joukkuetta? Kuuluuko parhaaseen ulkoiluun raikas ilma, vai harrastaisinko mieluummin neljän seinän sisällä, elementeiltä suojassa?  Minkälaisen lopputuloksen haluan keholleni? Onko se lähempänä tanssijan pitkiä linjoja, vai painonnostajan isoja lihaksia?

Useat urheilulajit harjoittavat monia lihasryhmiä, mutta varsinkin kuntosaliharjoittelussa, ja niillä tarjottavilla tunneilla voidaan erottaa neljä päätyyppiä. Aerobinen harjoittelu, kuten juoksu, kuntopyörällä ajaminen ja uinti, vahvistavat sydäntä, ja saavat harrastajansa hikoilemaan ja hengästymään. Voimaharjoittelua ja kehon kiinteytystä voi tehdä painojen avulla, ja useat kuntosalien tunneista keskittyvät tähän alueeseen ohjastetussa ympäristössä. Notkeus liikunta kasvattaa kehon liikeratoja, ja auttaa vammautumisriskien vähentämisessä. Body&Mind tyyppinen harjoittelu usein yhdistää notkeuden, ja kehon syvien lihasten harjoituksen rentoutumiseen, ja harrastajan kokonaisvaltaiseen itsekuvaan.

Kuntoilun aloitus

Hyvä kuntoilun aloitus piste on sopivan itselleen sopivan lajin valitseminen. Parhaissa lajeissa yhdistyvät sekä aerobinen-, että lihaskuntotyöskentely, ja ne ovat harrastajalleen mielenkiintoisia. Varsinkin kuntoiluharrastuksen alkuaikoina mikä tahansa liikunta on kuitenkin parempaa kuin sohvalla istuminen. Kunnon kohottamisen voi aloittaa esimerkiksi hyötyliikunnalla, käy kaupassa kävellen auton sijasta, käytä portaita hissin sijasta, kävele töihin ja vaihda toimiston tuoli jumppapalloon. Tarkoituksellisten lenkkien ei välttämättä tarvitse olla pitkiä, tutkimusten mukaan jopa kuudella 30 sekunnin sprintillä on samat kuntovaikutukset kuin 40 minuutin jatkuvalla harjoituksella. Sprinttejä voi tehdä esimerkiksi postilaatikolle, tai lihaskunnon lisäämiseksi kerrostalon rappukäytävässä.

Pidemmän päälle kannattaa miettiä minkä lajin kautta pääsee kaivattuihin tuloksiin. Esimerkiksi tanssi kasvattaa eri näköisesti lihaksia kuin painojen nosto, tai vaikkapa pitkänmatkan juoksu. Siinä missä jotkut rakastavat ryhmäurheiluiden tuomaa sosiaalista kanssakäymistä, toisille meistä sopivat yksin harrastettavat lajit paremmin.

Rutiini on kuntoilun a ja o, ja kuntoilusta muodostuu helpommin tapa jos kaveriporukka kannustaa terveellisiä elämäntapoja. Jos kaveripiiristä ei löydy kannustavaa seuraa, useilta saleilta voi myös palkata henkilökohtaisen valmentajan, jolta saa apua sopivan ohjelman tekemiseksi. Usea meistä mieltää valmentajan ylellisyydeksi, mutta tämän ei välttämättä tarvitse olla jokaviikkoista hupia. Valmentajalta voi pyytää apua alkuohjelman pystyyn laitoksi, jota voi jatkaa vaikka parinkuukauden välisillä checkaus tuokioilla. Kuntosalit eivät välttämättä ole myöskään pakollisia. Useiden kaupunkien kuntoilualueilta löytyy ulkoliikunta puistoja, joiden apuvälineillä voi harjoittaa useita liikeryhmiä raikkaassa ilmassa. Toinen vaihtoehto on internetin, ja älypuhelin ohjelmien kautta löytyvät kuntoiluohjelmat, joiden toistoon usein vaaditaan vain pieni määrä välineitä, kuten jooga matto ja pieniä painoja. Ohjelmia voi toistaa omassa olohuoneessa, tai kuntosalin venyttely osiossa.

Kuntosali ja yksilöurheilun lisäksi usea löytää harrastuksista lähes vahingossa kunnonkorotusta. Joukkuelajit kuten jalkapallo, rugby ja jääkiekko pyörivät tiimihengen ympärillä, ja viikoittaiset harjoitussessiot, sekä kausiluontoiset kilpailut kannustavat harrastuksen ylläpidossa. Myös erikoisemmat harrastukset, joiden parissa on helppo mitata etenemistään auttavat kunnon kohotuksessa. Moni aloittaa esimerkiksi ratsastusharrastuksen rakkaudesta eläimiin, ja lajin edetessä huomaa että yleiskuntoa täytyy kohottaa myös lajin ulkopuolella osaamisen maksimoimiseksi.

Itse liikunnan lisäksi tulee varata aikaa myös lämmittelylle, jäähdyttelylle ja venyttelylle. Liikunnan vaatimalle syketasolle hitaasti nouseminen, ja sieltä ajan kanssa palaaminen, sekä käytettyjen lihasten venyttämien aktiviteetin jälkeen, auttavat urheiluvammojen ja kipujen välttämisessä. Jos treenaat useimpina viikon päivinä, ei kannata myöskään unohtaa lepopäiviä. Lihakset tarvitsevat aikaa palautua ennen seuraavaa harjoittelukertaa vahvistuakseen oikealla tavalla.