Press "Enter" to skip to content

Kunnolla kuntoon – Osa 3

Kuntoilu toimii parhaiden jos siitä tekee osan päivittäistä, tai joka viikkoista rutiinia. Jotta kuntoilusta olisi hyötyä, sen tulee olla säännöllistä, tarkoitushakuista, ja osa elämää, ennemmin kuin siihen silloin tällöin lisättävä osa. Kannattaa olla myös realistinen sen kanssa, kuinka paljon muutoksia valitsemallaan liikunnan määrällä on mahdollista saada aikaan.  Vaikka pienemmästä määrästä kuntoilua on  yleisen hyvinvoinnin eteen runsaasti hyötyä, 20minuutin päivittäinen kävely lenkki ei välttämättä tuo sen harrastajan six-pack lihaksia näkyville kesään mennessä. Liian korkeat odotukset pieniin tuloksiin yhdistettyinä aiheuttavat pettymyksiä, ja harrastaja saattaa jättää kuntoilun pois rutiinista näkyvien muutosten puuttuessa.

Mieti kuinka paljon aikaa voit realistisesti käyttää kuntoiluun, äläkä anna itsesi livetä siitä liikoja. Aikataulu voi olla kymmenen minuuttia joka päivä, tai tunti kerran viikossa, pienikin määrä liikuntaa on parempi kuin ei ollenkaan. Muista kuitenkin lisätä harjoituksen määrää kunnon lisääntyessä. Kasvata nopeutta, lisää painojen kokoa, tai toistojen pituutta.

Sisäisen motivaation ylläpidossa auttavat realistiset lyhyt- ja pitkäkestoiset tavoitteet. Lyhytkestoisia tavoitteita saattavat olla esimerkiksi päivittäisen juoksulenkin pituus, älä anna itsesi lopettaa 20minuutin jälkeen jos alkuperäinen päätös oli puoli tuntia. Pidempi aikaiset tavoitteet voivat olla painonpudotus, korkeampiin painoihin siirtyminen, tai lajikohtaisesti vaativampaan kategoriaan siirtyminen. Realististen tavoitteiden asettaminen auttaa myös oikean lajin valitsemisessa. Jos tavoitteena on pudottaa painoa, aerobiset lajit tai HIIT harjoittelu saattavat olla sopivampia, kuin esimerkiksi syvempiä lihaksia ja venyvyyttä lisäävät lajit, kuten pilates ja jooga. Tavoite kannattaa asettaa niin että se on sinulle henkilökohtainen, haastava, mutta saavutettavissa oleva, sekä jaettavissa pienempiin osa tavoitteisiin jotka kannustavat lopulliseen maaliin. Huonosti asetettu tavoite saattaa olla liian helppo, tai epärealistinen. Liian helpot tavoitteet aiheuttavat tulosten vähäisyyttä, ja mielenkiinnon lopahtamista tylsyydestä johtuen, kun taas epärealistiset tavoitteet aiheuttavat parhaimmillaan turhautumista, ja pahimmillaan urheilu vammoja. Tavoitteita voi myös muokkailla ajan kuluessa, jos edistyt ennakoitua nopeammin, tee tavoitteista haastavampia, jos taas kohtaat fyysisiä ongelmia, tavoitteita voi aina helpottaa väliaikaisesti.

Ulkoiset virikkeet

Myös ulkoiset virikkeet auttavat harrastusten jatkumisessa. Kuntoiluranneke joka laskee päivänaikana tehtyjä askelia saattaa kannustaa liikkumaan. Jos lisävarusteisiin ei ole varaa, monelta löytyy jo Applen älypuhelimesta ohjelmisto, joka mittaa terveyttä. Puhelimiin saa ladattua myös lisäohjelmia joihin voi manuaalisesti kirjoittaa päivä tehdyt hyötyliikunta ja kuntoilu tapahtumat, sekä syödyn ruuan. Ohjelma laskee kuinka paljon kuntoilijan pitää liikkua enemmän, tai syödä vähemmän päivittäin saavuttaakseen ihannepainon vaaditussa ajassa. Kannattaa kuitenkin pitää mieltä että nämä ohjelmat vartioivat vaan painonpudotusta, eivätkä ota huomioon esimerkiksi lihasmassan kasvua, venyvyyttä tai aerobista kuntoa. Itsensä punnitseminen ei myöskään välttämättä ole tehokkain kunnon tarkistaja, ja vaikka se on suositeltavaa ylipainon kanssa taisteleville, siihen kannatta yhdistää helppo peili tarkistus, ja esimerkiksi kausittaisten valokuvien ottaminen. Kapeneva vyötärönympärys ja lihasten tarkemmat rajat innostavat kuntoilemaan vielä enemmän, ja kuvat toimivat hyvänä todistusaineistona itselleen.

Helppo tapa lisätä kuntoilun miellyttävyyttä on musiikin kuuntelu. Juoksu ja kävelylenkit sujuvat huomattavasti nopeammin jos olet suunnitellut itsellesi sopivan soittolistan. Listan voi suunnitella lempikappaleistaan ilman sen suurempaa kriteeriä, mutta varsinkin juoksulenkillä käydessä nopeatempoiset kappaleet auttavat harjoituksen ylläpidossa. Internetissä on useita ilmaisia ja maksullisia palveluita, jotka auttavat ideaalisten kappaleiden etsimisessä koti tietokoneeltasi, ja Spotify ja iTunes palveluista voi ladata valmiiksi valittuja soittolistoja. Jos haluat sitoutua vielä vahvemmin, Yamaha BodiBeat MP3 soitin valitsee automaattisesti soittimelta kappaleet jotka sopivat juuri sen hetkiseen askelten nopeuteen. Hyvät langattomat kuulokkeet auttavat myös mielenkiinnon ylläpidossa. Musiikin lisäksi urheiluun voi lisätä mielenkiintoa audiokirjoilla ja podcast lähetyksillä.