Liikunta harrastuksena

Liikunta harrastuksena

Liikunta on mitä parhain harrastus. Se pitää yllä hyvää kuntoa ja terveyttä sekä parantaa elämänlaatua ja saa hyvälle tuulelle. Harrastuksia on olemassa monenlaisia, mutta liikuntaharrastus voi olla hyvä vaihtoehto etenkin, jos haluaa pitää kunnostaan huolta ja lisätä sopivan määrän liikuntaa viikoittaiseen ohjelmaansa. Liikuntaa on myös olemassa monta erilaista ja vaihtoehdoista voi valita itselleen parhaiten sopivimman.

Liikuntaharrastuksen löytyminen voi olla kuitenkin vaikeaa jollei sellaista ole aiemmin ollut. Ja vielä vaikeampaa voi olla motivaation löytyminen varsinkin, jos liikkuminen on aikaisemmin ollut melko vähäistä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä ne lukemattomat hyödyt mitä liikuntaharrastus tarjoaa. Se ei ole pelkkää ajankulua vaan samalla myös erittäin hyvä sijoitus omaan terveyteen tulevaisuudessa.

Liikunta toimii kehossamme monin eri tavoin. On varmasti kaikille selvää, että se parantaa kehon hyvinvointia erittäin kokonaisvaltaisesti. Sydän, keuhkot, luut ja lihakset vahvistuvat sekä riski sairastua erilaisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin pienenee. Fyysinen hyvinvointi lisää myös psyykkistä hyvinvointia. Olo tulee myönteisemmäksi ja stressinsietokyky paranee, kumpikin tärkeitä ominaisuuksia nykyajan kiireisessä arjessa.

Ennen liikuntaharrastuksen aloittamista kannattaa miettiä mikä voisi olla itselle mieluinen laji harrastaa. Kävely on edelleen suomalaisten suosituin liikuntaharrastus ja se yhdistetään usein myös koiran ulkoiluttamiseen ja kevyeen hölkkään. Luonnossa liikkuminen onkin hyvä liikuntaharrastus ja sitä voi harrastaa aina silloin kun itselle parhaiten sopii. Kun kävelyyn lisää vähän tempoa tai vaihtaa sen hölkkäämiseen, paranevat sen hyvät vaikutukset huomattavasti.

Yksin tai seurassa

Toiset tykkäävät harrastaa yksin ja toiset seurassa. Jos motivaation puute on ongelma, kannattaa kokeilla lajia, jota harrastetaan ryhmässä. Usein ryhmän kannustus ja yksinkertaisesti se, että muutkin liikkuvat ympärillä auttaa löytämään motivaation ja hyvän fiiliksen liikuntaharrastukseen. Kuntosalien ryhmäliikuntatunnit ovat erittäin hyvä vaihtoehto tähän, sillä niissä muun ryhmän mukana liikkumisen lisäksi ohjaajat ovat todella hyviä tsemppaamaan ja pitämään motivaatiota yllä.

Monet perinteiset lajit sopivat hyvin aloitettavaksi vanhemmallakin iällä. Suomessa on todella hyvät mahdollisuudet harrastaa melkein mitä vain ja eri seurat ottavat uusia jäseniä mielellään mukaan. Tekniikkakursseilla voi oppia esimerkiksi uimaan uusia tekniikoita. Monista kaupungeista löytyy pyöräilyseuroja, joiden retkille pääsee mukaan. Liikuntaharrastuksen ei tarvitse olla kilpauralle hakemista vaan monet amatööriryhmät tarjoavat mukavaa arkiliikuntaa.

Seurassa harrastaminen voi olla mukavaa paitsi motivaation myös uusien ystävien takia. Uuden harrastuksen myötä on voinut löytää elinikäisiä ystäviä ja yhdessä liikkuminen on aina paljon mukavampaa kuin yksin. On myös lajeja missä toisten läsnäolo ja apu on tarpeellinen, eikä lajeja oikein voi edes harrastaa yksin. Jos jokin laji todella kiinnostaa ja sitä haluaa kokeilla, kannattaa rohkeasti lähteä tutustumaan seuran toimintaan ja harrastusmahdollisuuksiin.

Liikunnan ei tarvitse olla raskasta. Aloittelijan ei edes kannata ottaa itselleen liian suurta palaa purtavaksi vaan liikkuminen kannattaa aloittaa pienin askelin. Etenkin jos peruskunto on hieman rapistunut ja sitä haluaa lähteä parantamaan, kannattaa se aloittaa helpolla mielekkäällä liikunnalla. Liian raskas aloitus saa paikat kipeiksi ja mielenkiinnon lopahtamaan hyvin nopeasti.

Jo muutaman tunnin viikoittaisella liikunnalla voi lähteä liikkeelle. Monesti se riippuu myös vapaana olevasta ajasta, mitä kaikilla ei välttämättä ole niin paljon. Onneksi Suomessa on mahdollisuus harrastaa erilaista liikuntaa melkein mihin aikaan päivästä tahansa.

Liikuntaharrastuksen aloittaminen voi olla elämäsi yksi parhaimpia päätöksiä. Voin luvata, että elämänlaatusi paranee ja kehon hyvä olo heijastuu myös ulospäin. Jos jokin liikunta ei tunnu omalta, ei siihen kannata jäädä jumimaan vaan siirtyä rohkeasti eteenpäin. Oman lajin löytyminen voi viedä aikaa, mutta tarjonta on niin runsasta, että se varmasti vielä löytyy.