Olympialaiset

Olympialaiset

Olympialaiset ovat kansainvälisesti järjestetyt urheilukilpailut. Ne ovat kansainväliset monilaji kilpailut, jotka sisältävät lukemattoman määrän eri lajeja. Olympialaisia on talvisin ja kesäisin erikseen, jolloin lajit vaihtelevat toisistaan. Olympialaiset järjestetään kahden vuoden välein vuorotellen kesä ja talviolympialaisten välillä. Olympiakilpailujen järjestämispaikan määrää joka vuosi kansainvälinen olympiakomitea. Silloin kisat keskittyvät aina yhden kaupungin ympärille, jonne rakennetaan isot valmiudet olympiakisoja varten. Olympialaisten historia ja alku perustuu kaukaiseen antiikin kreikan aikaan. Nykyajan olympiakisat ovat perintö Kreikassa järjestetyistä kilpailuista, jotka ovat muokkautuneet ajan saatossa nykyaikaiseksi. Nykyaikaiset olympialaiset perustettiin ensimmäisen kerran Kreikassa vuonna 1896. Tässä kisassa lajeina olivat miekkailu, pyöräily, uinti, voimistelu ja yleisurheilu. Nämä lajit ovat edelleenkin mukana nykypäivän olympialaisissa, muiden nykyaikaisten lajien mukana. Vuodesta 1924 lähtien taas järjestettiin erikseen kesä ja talviolympialaiset, joissa lajit eroteltiin kesä- ja talvilajeihin. Alussa ne kuitenkin järjestettiin vuosittain, jolloin joka vuosi oli erikseen talvi- ja kesäolympialaiset. Vuonna 1992 ne kuitenkin jaettiin ja niitä ruvettiin järjestämään vuorotellen joka toinen vuosi ja vuonna 1994 ne karsittiin järjestettäväksi vain joka 4 vuosi. Taidekilpailuja olympialaisissa järjestettiin vuosina 1912-1948, jonka jälkeen olympialaiset vaihdettiin pelkästään urheilukisoiksi. Nykyään olympialaisten ohella saatetaan järjestää erilaisia taide tapahtumia, mutta ne eivät kuitenkaan lukeudu varsinaisiin kilpailuihin.

Olympialaiset
Olympialaiset

Ensimmäisten olympialaisten tarkoituksena oli antaa kilpailumahdollisuus pelkästään amatööreille eli henkilöille, jotka eivät saaneet urheilun harrastamisesta taloudellista hyötyä. Tällöin kisat järjestettiin pelkästään urheilun viihteen vuoksi, eikä niiden pääasiallinen tarkoitus ollut talouden tuottaminen. Kuitenkin vuonna 1970 Avery Brundagen jättäessä puheenjohtajan paikkansa, päätettiin olympialaisista tehdä enemmän ammattimaiset, jolloin niistä saatava taloudellinen hyöty kasvaisi. Vuonna 1988 ammattilaisurheilijat olivat oikeutettuja osallistua olympialaisiin, muutamaa lajia luukunottamatta, jotka saatiin vielä pidettyä amatöörimäisinä. Nykyään järjestetään myös erikseen paralympialaisia, jotka ovat tarkoitettu jonkin vamman omaaville urheilijoille. Useimpiin lajeihin oli halukkailla osallistujilla karsintaraja, jonka urheilijan piti saavuttaa halutessaan osallistua kilpailuihin ja osassa lajeissa taas karsinta taktiikkana toimi normaalit karsintakilpailut tai sitten osallistujat valittiin ranking-listojen perusteella. Jokaisella maalla oli kuitenkin oikeus lähettää kisoihin vähintään yksi urheilija, vaikka se ei olisikaan muuten täyttänyt karsintaehtoja.

Olympialaisten lajit

Kuten aiemmin tekstissä kerrottiinkin, niin olympialaisten lajitarjonta riippuu vuodenajasta. Eli toisin sanoen talviolympialaisissa kilpaillaan eri lajien parissa, kuin kesällä.

Olympialaisten lajit
Olympialaisten lajit

Talviolympialaisissa suurin osa lajeista suoritetaan lumella tai jäällä, jonka takia ne järjestetäänkin talvella, jolloin näiden lajien toteuttamiseen on luontaiset mahdollisuudet.

  • Alppihiihto on kuulunut olympiakisoihin jo vuodesta 1936. Tähän lajin sisältyy miesten ja naisten väliset kilpailut erikseen syöksylaskussa, supersuurpujottelussa, suurpujottelussa, pujottelussa ja alppiyhdistetyssä pujottelussa.
  • Ampumahiihto taas tuli kisaohjelmaan vuonna 1960 miesten lajina. Naisten lajiksi se pääsi vuonna 1992.
  • Curling on ollut mukana kisoissa jo vuodesta 1924. Sitä pelattiin alussa sekapelinä, mutta se vaihtui vuonna 1998 miesten ja naisten väliseksi.
  • Freestylehiihto tuli ohjelmistoon vuonna 1992, johon sisältyy hypyt, skicrossin ja half pipe.
  • Jääkiekko tuli mukaan talviolympialaisiin vuonna 1920. Tästä lajista tuskin tarvitsee suomalaisille enempää kertoakkaan.
  • Lumilautailu taas tuli ohjelmistoon vuonna 1998.
  • Maastohiihto on ollut alusta lähtien kisoissa mukana, eikä sitä ole sittemmin muuteltukaan.
  • Mäkihypyn myös varmasti jokainen suomalainen tunnistaa olympiakisoista Matti Nykäsen ansiosta.
  • Muita talvilajeja ovat ohjaskelkkailu, pikaluistelu, rattikelkkailu, skeleton, taitoluistelu ja yhdistetty laji.

Kesäolympialaissa mukana olevat lajit taas ovat ammuta, baseball, golf, jalkapallo, jousiammunta, judo, karate, kiipeily, koripallo, käsipallo, lainelautailu, lentopallo, maahockey, melonta, miekkailu, nykyaikainen viisiottelu, nyrkkeily, painonnosto, paini, taekwondo, purjehdus, pyöräily, pöytätennis, triathlon, uimahypyt, uinti, vesipallo, voimistelu ja yleisurheilu.