Press "Enter" to skip to content

Parhaat kesälajit mökkiolympialaisiin

Edesmennyt isäni oli vanha kilpaurheilija ja lapsena vietimme paljon aikaa urheilukentillä yleisurheilua harjoitellen. Ei meistä tullut yleisurheilijoita, mutta mökillä oli joka kesä urheilutapahtuma. Isä oli tehnyt korkeushyppytelineen, jota voi käyttää myös seiväshyppyyn. Kuularinki oli toisella puolella ja pituushyppy, kolmiloikka ja keihäänheitto olivat pitkällä tieosuudella tontin ulkopuolella ja isän tekemät aidat, seiväs ja keihäät vielä apuna. Näillä saatiin aikaiseksi lapsuudessani mökkiolympialaiset ja ikimuistoiset sellaiset.

Tänä kesänä moni taas suuntaa omalle ihanalle mökillensä. Osalla on mökeillä jo melkeinpä samat varusteet kuin kotosalla kaupungissa, mutta on mökki sitten tyyliä mummon mökki ilman mukavuuksia tai huvila kaikilla mukavuuksilla mökkielämä on kuitenkin erilaista kuin kaupungissa olo. Meillä mökille mennessä nuorisokin laittaa tietokoneet hyllylle ja kännykät sivuun eli eletään tosi mökkielämää. Seurataan kuikkia, etsitään haukea laiturin alta, heitetään tikkaa, soudellaan, paistetaan makkaraa ja saunotaan. Illalla saunan jälkeen vielä kaikki yhdessä pelataan korttia. Mökillä olo on ennen kaikkea yhdessä oloa, kerrankin kaikilla on aikaa pelata ja viettää aikaa yhdessä.

Mökille on siis myös hauskaa järjestää kilpailuja, vaikkapa leikkimieliset mökkiolympialaiset. Jokaisella mökillä on varmasti mahdollisuus olympialaisiin eli niihin ei tarvitse isäni tekemää keihästä tai korkeushyppytelinettä vaan mielikuvitusta.

Järjestelyt

Jos mökin varastosta löytyy sulkapallomailat niin yksi laji voi olla sulkapallo. Jos siellä on golfmaila ja -palloja ja kukkaruukkuja, saadaan mökkiläisten golf. Jos krokettimailat ovat vielä jollain mökillä, kroketista saadaan hauska joukkuepeli. Jos ei mökiltä löydy näitä niin jalkapallo on myös hyvä laji ja jos ei mahdu kenttää niin voihan lajina olla vaikka Ronaldo pukkaus! Vanha frisbee saattaa olla myös viety mökille ja nythän pelataan frisbeegolfia eikä siihen välttämättä tarvita koreja vaan ämpäreitä koreiksi. Myös pöytätennis, jos mökillä sattuu sellainen olemaan voi olla mukana olympialajina.

Järjestelyt

Kun varasto on katsottu läpi mietitään mitä muuta voidaan keksiä olympialajiksi. Soutuvene on ehkä pikkasen erimallinen kuin Pertti Karppisen kultaa tuonut vene ja veneitä ei ole ehkä kuin yksi, mutta voidaan ottaa aikaa, kun kierretään pieni kivi. Kumivene, kanootti, surffilauta, josta voi käyttää myös pelkän laudan ja käyttää melaa sopivat myös olympialaisiin. Uinnista saa useammankin kisan, sukelluksellakin voi kilpailla ja jos laiturin päässä on paljon vettä tietysti uimahypytkin, kuviokellunta tai vesipallokin ovat olympialajeja. Vaihtoehtoja varmasti riittää joka mökillä eli tässä vaan omia ehdotelmiani. Haluaako olympialaisiin enemmän oikean tyyppisiä lajeja vai haluaako enemmän hauskuutta? Voi keksiä omaperäisiä lajeja, vaikka uimapatjalla melonta haravalla tai kumivene soutua jaloilla tai pöytätennistä ilman mailoja. Turvallisuus on tärkeää ja esim. vesileikeissä pelastusliivit ja sukeltaessa on oltava tarkkana veden syvyydestä.

Hauskinta lapsille on varmasti, jos he saavat itse suunnitella olympialaiset, mutta vinkkejä voivat antaa aikuisetkin. Suunnitellaan onko olympialaiset päivän vai viikon tapahtuma ja miten pienempien ja isompien kilpailut järjestetään eli onko eri kilpailut vai annetaanko esim. hyvitystä. Muutenkin säännöt on mietittävä ja sovittava tarvitaanko tuomaria vai vaihdetaanko lajien mukaan ja kilpaillaanko joukkueina vai yksilöinä. Jos pienempi lapsia on mukana voi miettiä heille kilpailuita tyyliin kuka saa kerätyksi enemmän metsämansikoita heinään tai mustikoita kuppiin. Voi myös suunnitella suunnistusreitin mökin pihalle ja jokaisella rastilla on jokin tehtävä.

Mökkiolympialaiset ovat mökkiläisten omat kisat ja itse päätetään ilman olympiakomiteaa hyväksytäänkö tänä kesänä jokin laji olympialaisiin vai onko se kokeilussa. On sitten mitä tahansa lajeja mukana mökkiolympialaisissa niin muistakaa, että tärkeintä ei ole voitto vaan se, että kaikilla on hauskaa! Nyt vaan suunnittelemaan!