Press "Enter" to skip to content

Personal trainerin avulla menestykseen

Personal trainer on englanninkielinen käsite, mutta se on jo hyvin löytänyt paikkansa suomen kielestä. Suomessa harvemmin kuulee käytettävän tämän käsitteen suomenkielistä vastinetta. Jos joku Suomessa haluaa käyttää käsitteen suomenkielistä sanaa, käytetään usein käsitettä ”henkilökohtainen liikunnanohjaaja” tai ”henkilökohtainen ohjaaja”. Mutta kuten sanottu, on englannin kielinen versio hyvin yleisesti käytössä. Monet ihmiset käyttävät tänä päivänä personal traineria. Personal trainerin käytölle on monta erinäistä syytä. Joku ihminen haluaa päästä uudelleen alkuun liikunnassa ja kaipaa ohjeita miten aloittaa harjoittelu. Toinen liikkuja taas saattaa haluta vaihtaa urheilulajia ja tarvitsee siinä ammattilaisen opastusta. Kolmas urheilunharrastaja ehkä haluaa syventää jo omaamiaan taitoja ja haluaa kehittyä niissä paremmaksi. Neljäs harrastaja haluaa suuntautua intervalli-harjoitteluun ja saattaa tarvita siinä hyviä neuvoja. Jokainen liikkuja on hieman erilainen ja kaipaa siis erilaisia haasteita. Personal trainer voi tehdä jokaiselle liikkujalle erilaisen liikuntasuunnitelman ja -ohjelman. Personal trainer voi taidoillaan saada ihmiset liikkumaan ja syventämään jo olemassa olevia taitoja.

Mikä sitten on Personal Trainer?

Personal trainer kuuluu nykypäivään. Personal trainereitä koulutetaan Suomessa ja ulkomailla suurin määrin. Kysyntään on vastattava tarjonnalla, joten koulutusten määrää on viime vuosina lisätty entisestään. Personal trainereillä on usein ennestään jonkin tyyppinen liikuntaan suuntaava koulutus, esimerkiksi liikunnanohjaaja tai fysioterapeutti. Liikuntaan liittyvää pohjakoulutusta ei tähän tutkintoon silti välttämättä tarvita. Personal traineriksi voi hakeutua kuka tahansa liikunnasta kiinnostunut täysi-ikäinen henkilö. Personal trainerin koulutuksia tarjotaan useissa erilaisissa opinahjoissa, esimerkiksi urheiluopistoissa. Personal trainereiden koulutukset ovat usein maksullisia koulutuksia ja niitä tarjoavat yleensä yksityiset opinahjot. Koulutuksen kesto saattaa hieman vaihdella opintopaikasta riippuen. Usein opiskelu sisältää niin lähiopetusta kuin etätehtäviäkin. Koulutuksen hyväksyttävän suorittamisen jälkeen opiskelija saa itselleen sertifikaatin, jota hän voi näyttää hakiessaan työpaikkaa. Sertifikaatin saattaa haluta nähdä myös henkilö, joka palkaa personal trainerin. Sertifikaatti on siis tärkeä paperi personal trainereille.

Personal trainer on siis yleensä henkilö, joka on hyvin kiinnostunut liikunnasta ja ihmisen fysiologiasta yleensäkin. Useilla personal trainereillä on myös omaa urheilutaustaa, ehkä jopa ammattilaisurheilua, takanaan. Personal trainer saattaa olla suuntautunut johonkin tiettyyn tai useampiin urheilulajeihin. Osa ammatinharjoittajista tosin on kaikkiruokaisia ja he ohjaavat mielellään useimmissa lajeissa. Personal trainer osaa auttaa liikunnanharrastajaa ongelmakohdissa ja osaa kannustaa liikkujaa parantamaan suoritustaan. Hänen tärkeä tehtävänsä on myös saada liikkuja niin sanotusti ylittämään itsensä ja jatkamaan liikunnan harrastusta hamaan tulevaisuuteen. Personal trainerillä on siis todella tärkeä tehtävä ja se vaatii monenlaista taustatietoa sekä tietoja itse liikkujasta, eli ohjattavasta henkilöstä.

Miten löytää hyvä personal trainer?

Personal trainerit työskentelevät usein erilaisissa yksityisissä fysikaalisissa hoitolaitoksissa, monenlaisilla urheilusaleilla ja myös kunnalliselta puolelta heitä saattaa löytää esimerkiksi kuntoutusyksiköistä. Mutta iso osa personal trainereistä työskentelee ihan oman toiminimen alla. Heitä löytää siis todella monesta paikasta.

Monet henkilöt, jotka etsivät itselleen hyvää personal traineriä kyselevät yleensä ensin kaveripiiristään. Kaveripiiristä saa usein hyviä vinkkejä ja kenties jollakin on jo hyvä personal trainer, jota voi hyvin suositella. Jos kaveripiiristä ei hyvää kandidaattia löydy niin kenties omalta kuntosalilta voi löytää hyviä ohjeita. Kenties omalla kuntosalilla työskentelee jo joukko personal trainereita, joista löytää itselleen sopivan.

Jotkut liikkujat luottavat puolestaan internetin vinkkeihin. Pelkästään googlettamalla löytää pitkän listan koulutettuja personal trainereitä. Tosin pelkän googlettamisen avulla ei usein ehkä saa hyviä suosituksia hyvistä ohjaajista. Useat personal trainerit esittelevät omia palvelujaan erilaisissa sosiaalisissa medioissa. Sosiaalisesta mediasta löytää usein myös asiakkaiden mielipiteitä, joista voi olla hyötyä personal traineria valittaessa.