Press "Enter" to skip to content

Rugby – Osa 1

Rugby on täysikontakti joukkueurheilulaji joka alunperin juontaa juurensa Englantiin, se oli alunperin jalkapallon muoto josta tuli suosittua englantilaisissa yksityiskouluissa 1800-luvulla. Rugbyllä on kaksi päätyylisuuntaa, Rugby Liiga ja Rugby Union joilla molemmilla on omat sääntönsä ja liigansa. Rugby Unionin ajatellaan olevan se alkuperäisempi, ja pelin säännöt juontavat juurensa alunperin Rugbyn yksityiskouluun, Warwickshireen, Englantiin.

Mitä kentällä tapahtuu?

Rugby on fyysinen peli jossa soikean muotoista palloa kuljetetaan 144 metrin pelikentän läpi. Kummallakin joukkueella on omat puolensa, ja Unionin säännöillä pelatessa pelaajia on 15 per puoli. Puolustajien tehtävänä on estää vastakkaisen joukkueen pääseminen maalilleen, ja tämä tehdään usein taklauksen kautta, mikä tekee pelistä fyysistä ja jännittävää katsoa. Palloa voi kuljettaa vastustajan maalia kohden kentällä kantaen tai sitä potkaisten. Pallon voi heittää joukkue toverilleen sivusuunnassa tai takaisin omaa maaliaan päin. Vastustavan joukkueen jäsenet voivat taklata pallon kantajan, mutta taklaus ei saa osua olkapäitä ylemmäksi. Ruck ja maul tapahtuvat kun useampi pelaaja hyppää taklaukseen, jossa pallon alkuperäinen kantaja on edelleen jaloillaan. Peli on fyysistä ja näyttää aggressiiviselta, useimmat tunnetut rugbyn pelaajat ovat jääkaappipakastinta fyysisiltä mitoiltaan muistuttavia, mutta mielenkiintoisen monille rugbystä tekee se että pelikentältä löytyy paikkoja myös pienempi kokoisille, ja nopeus on suuri etu. Rugby pallo on muodoltaan soikea, ja sen alkuperäinen nimi oli quanco. Pallon muoto tekee siitä helpomman ottaa kiinni joukkue toverilta. Pallo tehtiin alun perin sian virtsarakosta, ja pelin alkuaikoina pallolla ei ollut standardi kokoa sillä se riippui siihen käytetyn virtsarakon koosta. Tänä päivänä Union pallon tulee olla 280 – 300 mm pitkä, ja ympärysmitaltaan 740 – 770 mm päästä päähän, ja 580 – 620 keskiosaltaan. Pienempiä palloja käytetään lasten keskeisissä peleissä. Tänäpäivänä pallot on valmistettu nahasta tai muusta sopivasta materiaalista. Muita rugbyyn tarvittavia välineitä ovat nastalliset kengät. Suojavarusteet ovat vapaaehtoisia, sallittuja ovat suusuojat, pääsuoja, pehmeät olkasuojat ja säärisuojat jotka laitetaan sukkien alle. Sormettomat hanskat on myös sallittuja, ja useat käyttävät niitä saadakseen pallosta paremman otteen. Naispuoleiset pelaajat voivat myös käyttää rintasuojusta. Tuomarit tarkistavat pelaajien asusteet tarkasti ennen pelin alkua, sillä kovat tai terävät välineet saattaisivat aiheuttaa vastapelaajille vammoja pelin kulun myötä.

Rugby tänä päivänä

Englannissa rugby on sen yksityiskoulu taustan vuoksi pitkään ajateltu olevan ylä- ja keskiluokkaisten urheilulaji. Englannin kuningatar Elisabethin lapsenlapsi Zara Phillips on naimisissa entisen rugbyn ammattilaisen, Mike Tindallin kanssa. Näinä päivinä peli on tosin levinnyt kaikkien kansan luokkien pariin, ja Rugby Liigan säännöillä pelattu peli on syntymä ajastaan saakka ollut enemmän työväen luokkaa puoleensa vetävää. Kansainvälisellä tasolla Rugby on suosittua monissa Ison-Britannian Commonwealth valtioissa. Rugby Unionin tärkein kansainvälinen kilpailu, Rugby World Cup, järjestetään kerran neljässä vuodessa. Viimeksi tämä tapahtui vuonna 2015, ja voittajiksi selviytyivät Uuden-Seelannin joukkue. Euroopassa rugbyn suosio on ollut vaihtelevaa, kovimmassa suosiossa se on Ranskassa. Euroopassa Rugbyä hallinnoi Rugby Europe, joka on ollut olemassa nykymuodossaan vuodesta 2014.

Rugby tänä päivänä

Yläluokkaisesta taustastaan huolimatta rugby ei ole kuitenkaan yhtä glamourin hohteista kuin jalkapallo. Vuoteen 1995 saakka rugby oli täysin harrastaja urheilu laji, jossa tasosta riippumatta ei pelaajille, valmentajille tai managereille maksettu palkkiota siihen osallistumisesta. Näinä päivinä rugbyä pelataan myös ammattitasolla, mutta myöhäinen markkinoituminen tarkoittaa että pelaajien palkkiot ovat pienemmässä mittakaavassa kuin jalkapalloilijoiden. Rugby Unionin säännöillä pelattavasta pelistä tuli ammattimainen vasta vuonna 1995 jolloin hallitsevat tasot sallivat virallisesti pelaajille palkan maksun.