Press "Enter" to skip to content

Rugby – Osa 2

Legenda kertoo että 1823 nuori William Webb Ellis oli poiminut jalkapallon pelissä kainaloonsa ja juossut sen kanssa maalille. tästä kuulemma alkoi Rugbyn kehitys. Vaikka tarina on vähintäänkin epäilyttävä, on Rugby koulu ikuistanut sille muistolaatan, ja Rugby World Cup palkinto on nimeltään Webb Wllis Cup. Rugbyn ensimmäiset viralliset säännöt kirjattiin ylös Rugbyn koulussa 1845. Ensimmäinen kansainvälinen peli pelattiin 1871 Skotlannin ja Englannin välillä. Vuoteen 1995 rugby oli täysin harrastaja peli, ja voimassa oli kovia rajoitteita pelaajille maksamisesta.  Alkuajoistaan Isossa-Britaniassa rugby levisi Britti Imperiumin mukana Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Etelä-Afrikkaan ja Ranskaan. Kansalispeli se on Uudessa-Seelannissa, Walesissa, Fijillä, Samoassa, Tongassa, Georgiassa ja Madagascarilla. Rugby on ollut seitsemän henkilön tiimi pelinä mukana Olympialaisissa vuodesta 2016. Tri Nations oli Rugbyn pääottelu joka käytiin Australian, Uuden-Seelannin ja Etelä Afrikan välillä. Vuonna 2012 Argentiina sai kunnian ottaa kilpailuun osaa, ja se uudelleen nimettiin Rugby World Cupiksi. Rugby on niin miesten kuin naistenkin peli, ja ensimmäiset kirjalliset viitteet naisten pelille ovat 1800-luvulta, jolloin Emily Valentine perusti joukkueen Portoran koulussa Irlannissa. Viimeisen 30 vuoden aikana naisten peli on kasvanut suosiossa, ja sitä pelataan virallisesti noin sadassa maassa. Rugby on yksi maailman suosituimmista urheilulajeista, nykyään sitä pelataan 119 maassa, ja on arvioitu että vuonna 2014 kuudella miljoonalla ihmisellä oli kokemusta pelin pelaamisesta. Suomeen Rugby Union säännöillä pelattava rugby rantautui muihin pohjoismaihin verrattuna myöhään, ja ensimmäinen seura, Helsinki Rugby Club perustettiin 1999 harrastus tasolla lajia pelanneiden toimesta, aloitus oli varsin kansainvälistä sillä aloittaja jäsenet tulivat Suomesta, Englannista, Ranskasta, Etelä-Afrikasta ja Australiasta. Suomen Rugby mestaruussarja käynnistyi vuonna 2002 ja useimmista suomen suurista kaupungeista löytyy näinä päivinä rugby klubi. Suomi on 92 sijalla World Rugby listalla ja lajia täällä hallinnoi Suomen Rugbyliitto. Muissa maissa rugby on yleensä talviaikaan pelattava peli, kun taas Suomessa liigat tapahtuvat lumen paljoudesta johtuen kesällä. Talvella Suomessa pelataan myös Ruby Sevens peliä, joka voidaan siirtää sisätiloihin kentällä olevien pelaajien vähäisyydestä johtuen.

Rugby – Osa 2

Rugby sovellutukset

Vuonna 1895 Rugby Liiga erosi Rugby Unionista johtuen erimielisyyksistä pelin harrastaja statuksesta, ja Unionin vakaumuksesta olla maksamatta pelaajille palkkaa. Pelien välille syntyi eroja vuosien saatossa, ja nykyään molemmilla on omat sääntönsä ja pelityylinsä. Liiga pelit ovat huomattavasti nopeampia kuin Union pelit. Muita kansainvälisesti pelattavia rugbyn tyyppisiä lajeja ovat myös gaelilainen jalkapallo, Amerikkalainen jalkapallo ja Australian Rules jalkapallo. Englannissa rugby on ollut kouluissa lapsesta asti pelattava peli, mutta viimeaikoina vanhemmat ovat alkaneet huolestua pelin fyysisyydestä, ja vahingoista joita se saattaisi aiheuttaa lapsille, esimerkiksi aivotärähdyksen muodossa. Tämän myötä Touch rugby -säännöillä pelattava peli, on levinnyt moniin kouluihin, sekä vanhemman ikäluokan keskuuteen. Touch rugbyä pelataan Rugby Union säännöillä, mutta taklausten sijasta pelaajat koskettavat palloa kantavaa pelaajaa molemmin käsin. Touch rugbyä voivat pelata kaikenikäiset, ja sitä usein pelataan sekajoukkueissa. Pelaaja saa kokovartalo liikunta kokemuksen harjoitusten ja kilpailujen aikana, sillä peli on nopeaa ja lihastyötä vaativaa. Tag rugby on samantyyppinen peli, mutta taklaus on korvattu pelaajien vyötäröllä roikkuvalla vyöllä, jossa on tageja jotka vastapuolen pelaaja ottaa haltuunsa taklauksessa. Tag rugbyssä pallon potkaisu ei ole sallittua, joten vahinkoja sattuu viellä vähemmän.

Suomessa voi talvella osallistua lumi rugbyyn, ja rannalla pelattava ranta rugby on suosittua aurinkoisemmissa kohteissa kuten italiassa. Rugbyä voi myös pelata uima altaassa. Vedenalainen rugby oli alunperin Saksalaisille sukeltajille tarkoitettu fyysinen harjoitus, mutta on sittemmin levinnyt omana lajinaan. Peli on nopeaa ja vaati suuren määrän fyysistä voima, palloon täytetty merivedellä, joka pysyy hieman upoksissa mutta ei vajoa kokonaan pohjaan.