Press "Enter" to skip to content

Vaaralliset harrastukset

Vaikka suurin osa urheiluvammoista tapahtuu tavallisempien urheilulajien yhteydessä, tietyt lajit voidaan laskea vaarallisiksi potentiaalisten vammojen vakavuuden vuoksi. Useat potentiaaliset vaaralliset harrastukset hyväksytään Suomessakin täysin lapsille sopivina, ja usein niitä harrastetaan koko perheen voimalla. Ratsastus esimerkiksi lajina ei välttämättä mielly ihmisten mielessä vaaralliseksi lapsen lajia aloittaessa. Pienille lapsille talutus hihnassa tarjolla olevat ponit ovat vain noin polven korkuisia söpöjä olentoja, ja vanhemmat heräävät lajin vaarallisuuteen vasta kun lapsi on siihen koukussa, ja ratsastettavien eläinten koko on moninkertainen ja haasteet joita ratsastaja asettaa itselleen pitävät sisällään korkeammat riski tekijät. Ratsastuksen kaltaista yhteistyötä ihmisen ja eläimen välillä on myös vaikea löytää minkään muun lajin yhteydessä, useat harrastaja eivät välttämättä ole adrenaliinin perässä laskuvarjo hyppääjien tapaan, mutta ymmärtävät ja hyväksyvät riskit jotta he voivat kokea tämän yhteistyön tuottamat mielihyvät. Samassa sarjassa voisi myös ajatella olevan laskettelu- ja surffaus harjoitusten. Molemmissa on korkea vaikeiden vammojen saamisen riski, mutta siitä huolimatta ne ovat usein koko perheen loma suunnitelmissa. Vaaralliset kontaktilajit kuten cheerleading, rugby, amerikkalainen jalkapallo taas houkuttelevat harrastajia joukkuehengen yhteyteen. Kova peli ja sallittu kontakti tekevät joukkueista läheisempiä, ja vaarallisten tilanteiden vuoksi harrastajat sitoutuvat harjoituksiin vakavammin kuin he saattaisivat tehdä rauhallisempia lajeja pelatessaan

Useat vaarallisista lajeista perustuvat ihmisen ja luonnon läheisyyteen. Usein näitä lajeja varten matkustetaan maailman toiselle puolelle, kokemaan luonnon ilmiöitä ja tilanteita joita ei jokapäiväisessä elämässään näkisi. Vuorikiipeilyn kautta harrastaja pääsee näkemään unohtumattomia maisemia joihin ei ole pääsyä muulla tavalla. Vapaakiipeily lisää harrastajan primitiivisyyden tunnetta, mutta kasvattaa myös harrastuksen riski potentiaalia. Luolasukellus taas vie sen harrastajat toiseen maagiseen maailmaan, mutta kiemuraiset luolaverkostot, ja lasku- sekä nousuvesien arvaamattomuus aiheuttavat usein vaarallisia tilanteita, ja jopa harrastajien kuolemia äärimäistilanteissa. Harvinaisempien harrastusten pariin hakeudutaan usein adrenaliinin himosta. BASE-, liitopuku- ja muut laskuvarjohyppääjät tavoittelevat harrastuksensa kautta lennon läheistä tunnetta. Vaarallisten tilanteiden kautta adrenaliini addiktit pystyvät usein kasvattamaan sosiaalisen median suosiotaan, ja päätyä pienen jengin julkkiksiksi.

Riskin pienentäminen

Vaikka vaarallisista lajeista ei pysty tekemään täysin turvallisia niiden perusluonnetta muuttamatta, sekä yksityinen harrastaja, että lajia kuluttajille tarjoavat tahot pystyvät pienillä teoilla vaikuttamaan lajinsa turvallisuuteen. Neljä turvallisuuden peruspilaria harrastajan näkökulmasta ovat välineturvallisuus, omat taidot, luotettavat palveluntarjoajat, sekä kattava vakuutus.

Välineturvallisuus on sekä harrastajan itsensä että harrastuksen tarjoajan vastuulla. Nykyisten turvastandardien mukaiset kypärät ja muut suojavälineet suojaavat päätä sekä selkärankaa. Harrastajan kannattaa hankkia itselleen omat turvavälineet lajista riippumatta, sillä vain näin hän voi taata niiden käyttökelpoisuuden. Harrastuksen tarjoajan puolestaan taas tulee taata että isommassa skaalassa asiat ovat kunnossa. Ratsastuskoulujen esimerkiksi tulee pitää hevoset hyvin koulutettuina, sekä satulat ja muut välineet hyvässä kunnossa. Hiihtokeskusten taas tulee pitää huolta että laskettelu reitit on hyvin merkittyjä, ja oikean tasoisia sekä neuvoa laskettelijoita eri reiteille vaadittavista taidoista. Omat taidot tulee jokaisen huoltaa itse, ja olla liioittelematta niitä kursseille lähtiessä. Taitoja voi pitää yllä ja kohottaa ammattitaitoisen opettajan avulla.

Harrastajan kannattaa myös ottaa selville että palveluntarjoaja on ammattitaitoinen ja luotettava, sillä siinä missä hieman cowboy jalkapallovalmentaja aiheuttaa harrastajalle vain pettymystä, sukellus valmentaja joka ei osaa ammattiaan voi johtaa valmennettavan kuolemaan. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, harrastajien kannattaa tosissaan miettiä urheiluvakuutuksen ottamista siltä varalta että jotain menee pieleen. Ja jos harrastus matka suuntaa ulkomaille, kannattaa lukea matkavakuutuksen pieni printti, sillä usea normaali vakuutus ei kata vaarallisempia lajeja standardina.